Words that work

-it’s not what you say, it’s what people hear’-

Door: Dr. Frank Luntz

Ik heb dit boek voor het eerst gelezen in 2009/2010 en was voor mij in die tijd een eyeopener. In die tijd was ik heb ik ook mijn NLP practitioner gedaan en draaide het heel veel om de vorm. Het gaat er niet om wat je zegt maar hoe je het zegt. Wat een waardevolle tool en wat een belangrijk concept.

Het boek is geschreven voor mensen die beter willen leren communiceren en met meer impact. 

Tips uit het boek

Effectieve taal is simpel, kort en heeft impact. Dit is iets waar je elke dag weer verder in kan groeien. Het is makkelijk te begrijpen en het is een kunst waar je je hele leven op kan verfijnen. 

Iedereen interpreteert taal anders, dit is belangrijk om te weten als je voor groepen mensen gaat spreken. Wat voor een achtergrond hebben ze? Politieke voorkeur? Geloofsovertuiging? Of puur interest! Je publiek is essentieel voor effectieve communicatie!

Was het leerzaam

Het geeft iedere keer opnieuw handvatten om opnieuw te kijken naar de effectiviteit van de woorden binnen mijn vakgebied of het vakgebied waar ik op dat moment werkzaam in ben. 

Het principe wordt goed uitgediept met praktische voorbeelden uit zijn werkveld. Zo kwam ik aan de hand van het boek er achter dat de presidenten van de VS hun speeches niet zelf schreven, maar onder andere mensen als Dr. Luntz schrijven deze voor de president. 

Inspirerend en leerzaam boek! Altijd opnieuw kijken naar welke woorden er werken en welke impact ze hebben. Dit is een les welke ik altijd meeneem. 

Waar heb ik het meeste aan gehad

De verdieping van de woorden binnen de context waarvoor ze gebruikt worden. Direct spreken tegen de emoties van mensen voor dat je met alleen logica komt. En ook het feit dat dezelfde woorden voor verschillende mensen, verschillende betekenissen kunnen hebben. 

Alleen al het belang van woorden binnen de context is voor mij een grote asset.

De invloed op mij

Ik ben NOG bewuster met woorden en taal in het algemeen omgegaan sindsdien. En elke dag weer blijf ik me ontwikkelen in de richting van professioneel taalgebruik. Het is een process dat nooit eindigt, taal leeft!

Conclusie 

Wil je meer begrip voor taal en mensen pak dit krachtige boekje van Dr. Frank Luntz dan op. Iedereen kan er iets aan hebben. Binnen je eigen onderneming, je vakgebied of je relatie. Communicatie is van groot belang. En communiceren kan je leren!