Personal MBA

-A worldclass business education in a single volume! Master the art of Business-

Geschreven door: Josh Kaufman 

Het boek “the personal MBA” heb ik letterlijk mijn tanden in gezet. Wat een fantastisch boek. Josh kaufman maakt gebruik van “mental Models”. Dit zijn concepten die je begrip representeren over hoe dingen werken. Kort en effectief overzicht van een complex onderwerp. 

Het boek is geschreven voor iedereen die een bedrijf wil starten of voor profesionals die de basis weer even op willen frissen. 

We all got needs and a product that satisfies those needs will sell! 

Plus en minpunten 

Het is heerlijk om ruim 250 metale modellen te lezen en te bestuderen. De modellen zijn goed uitgewerkt en veelal direct toepasbaar. Het zijn complexe en minder complexe concepten uitgelegd en besproken in korte effectieve en informatieve stukken. Dit zorgt dat het heel goed  leesbaar is en je het er altijd even bij kan pakken.

Een minpunt vind ik wel dat er vrij lang stuk wordt besteed aan het feit dat een MBA zichzelf niet terugverdiend. Hij maakt hier wel een sterke casus voor met verschillende berekeningen maar op een gegeven moment denk je van : Ja Josh , ik snap het! 

Was het leerzaam

The personal MBA is informatief en tegelijk vermakelijk. Het brengt een hoop concepten in de palm van je handen je kan er ook absoluut veel uithalen. Echter als het een volledige MBA zou zijn dan zou ik die nu 4x doorlopen hebben… Het geeft je veel maar niet alles. Wel zal ik nog vaker het boek lezen voor de verfrissing. 

Het hele concept van “mental models” zorgt voor een goed uitgewerkte bibliotheek aan uitgeschreven concepten! 

Hopelijk brengt Josh nog eens een geupdate versie uit! 

Waar heb ik het meeste aan gehad

Ik heb het meeste gehad aan de volledigheid van het boek. Aan de hand van de concepten heb ik ook een aantal kleine workshops bedacht voor de teams waar ik mee samenwerk. 

De concepten zijn actueel en relevant voor mij.

De invloed op mij

Het boek heeft me geïnspireerd om complexe concepten terug te leren brengen naar korte en efficiënte, informatieve stukken!

Conclusie 

Je hebt geen MBA nodig om een bedrijf te starten. Je hebt een goede balans nodig tussen geld en passie! En dat hefboomwerkingen voor je investeringen erg lonend kan zijn, maar ook riskant! 

Een goede leider is een goede communicator die zij waarom en intenties laat blijken. En tegelijkertijd de mensen om zich heen helpt groeien!

Ik kan het boek “the personal MBA” zeker aanbevelen! Daarbij hoop ik dat er nog veel van dit soort boeken op de markt verschijnen, Josh Kaufman bedankt!