Site Reliability Engineers

Hoop is geen strategie!

“traditioneel SRE gezegde” 

Systemen runnen niet uit zichzelf, nou hoe dan zou een systeem – in het bijzonder een complex computersysteem – gerund worden? Dit is een hulde aan de sysadmins of liever gezegd de “site reliability engineers”. Die er elke dag er weer voor zorgen dat onze applicaties weer stabiel draaien. 

Efficientie 

Doordat SRE teams efficiënte systemen weten neer te zetten weten ze de kosten laag te houden voor de eindgebruikers. Doordat er rekening gehouden wordt door de teams met diverse uitgangspunten, gaat de efficiëntie ook gepaard met schaalbaarheid. Dit is Fantastisch voor plotselingen piek momenten die je niet volledig kan voorzien zoals; Black Friday en Cyber Monday!

Wat is site reliability engineering?

SRE is wat er  gebeurd wanneer je een software engineer vraagt om een operations team te ontwerpen. 🙂 

De diversiteit in een SRE team resulteert in slimme, hoge kwaliteit systemen dat het product is van synergie van verschillende vaardigheden binnen het team. Gecombineerd overstijgd het de som der delen. 

Verantwoordelijkheden

Over het algemeen is het SRE team verantwoordelijk voor de availability, latency, performance, efficiëntie, change management, monitoring, emergency respons en capaciteitsplanning van de services die ze bieden. Het is dus je ultieme technische infrastructuur partner!

Automate the boring stuff

Ook kenmerkend van een SRE team is dat repetitieve taken die handmatig uitgevoerd moeten worden, snel vervelen. Dus! Automatiseren ze de saaie delen! En zodoende hebben ze meer tijd voor belangrijke zaken.

Engineering

Het SRE team is gefocust op engeneering met een verdeelsleutel van 50% operations en 50% development. Niet direct te verwarren met DevOps, hoewel een hoop karakteristieke onderdelen sterk overeenkomen. 

Het team wil systemen die automatisch zijn en niet alleen geautomatiseerd. Het is een subtiel verschil maar wel degelijk aanwezig. Automatisch is namelijk ook in staat errors zelf af te handelen en geautomatiseerd alleen is nog steeds error prone. 

Het ultieme doel

Het ultieme doel is dat systemen uiteindelijk zichzelf helemaal runnen zonder tussenkomst van de engineers.  Of we hier op korte termijn zullen komen is nog maar de vraag maar de ambitie is er. 

Elke stap dichterbij zorgt er voor dat we verder kunnen innoveren richting de toekomst van een meer sustainable internet. 

Conclusie 

Bij SRE teams staat flexibiliteit (agile) centraal en is het streven naar de ultieme omgeving de stip op onze horizon. Dit is essentieel voor het neerzetten van een optimaal betrouwbaar platform voor de continuïteit van jouw webshop of bedrijfskritische applicatie! 

Wil je meer weten over wat jij kan doen om jouw webshop een veilige haven te geven? Neem dan contact op.