Leiderschap

Het is niet of maar wanneer je organisatie er mee te maken krijgt!

Het is niet de vraag of je organisatie ermee te maken krijgt maar wanneer. Het inzetten van de blockchain om het toekomstige web 3.0 ofwel “the trustless web” te omarmen is een vraagstuk waar je wel bij stil moet staan. Het doet mezelf denken aan het begin van de E-commerce, dat er een hele hoop organisaties het niet wilde omarmen om talloze redenen. 

Denk jij er al over na om de blockchain te bestuderen? In te zetten? Of in ieder geval te begrijpen? 

Immutability 

Elke transactie die wordt geverifieerd door het blockchain netwerk krijgt een tijdstempel en wordt ingebed in een “blok” informatie, cryptografisch beveiligd door een hashing proces dat linkt naar en de hash bevat van het vorige blok, en voegt zich bij de keten als de volgende chronologische update

De blockchain is in wezen een grootboek van feiten op een specifiek tijdstip. 

Een korte inleiding tot hashing

  • Een hash-functie neemt bestaande gegevens en voert een “Checksum” uit – een reeks cijfers en letters die dienen als een digitale handtekening.
  • De Checksum wijst gegarandeerd naar uw exacte gegevensinvoer – als slechts één byte verschilt tussen twee bestanden, zal de output na hashing twee volledige strings zijn. 
  • Waarschijnlijk het beroemdste hashing-algoritme, SHA-2 is gemaakt door de NSA.
  • Het belangrijkste nut van het hashing proces is dat je een hash niet kunt reverse-engineeren. Met andere woorden, je kunt niet terugwerken van een output string om de input data te bepalen. 

Waarom is dit belangrijk

In een woord: Vertrouwen! Of beter gezegd vertrouwen loos! Een toekomstig web waarin je niet meer hoeft na te gaan of de gene waar je zaken mee doet, of gegevens deelt, te vertrouwen is. 

Dit zijn grote beloftes maar wat houd dat in?

  • Vertrouwen loos” in die zin dat het netwerk zelf deelnemers in staat stelt publiekelijk of privaat te interageren zonder een vertrouwde derde partij. 
  • Permissie Loos’ in die zin dat iedereen, zowel gebruikers als leveranciers, kan deelnemen zonder toestemming van een bestuursorgaan.
  • “Open” in die zin dat zij zijn opgebouwd uit openbronsoftware die door een open en toegankelijke gemeenschap van ontwikkelaars is ontwikkeld en in het volle zicht van de wereld wordt uitgevoerd.

Het uiteindelijke resultaat van deze nieuwe open, vertrouwen loze en toestemming vrije netwerken is de mogelijkheid om de lange reeks van werk-, diensten-, gegevens- en inhoud leveranciers te coördineren en te stimuleren, die de rechteloze achtergrond vormen van veel van ‘s werelds meest acute uitdagingen, zoals gezondheid, voedsel, financiën en duurzaamheid.

Inspiratie nodig?

Ik denk dat we allemaal wel inspiratie zoeken als het aankomt op innovatie! Echter heb je nu meer vragen gekregen dan antwoorden, ga dan op onderzoek uit!  Ga in gesprek over de uitdagingen van je organisatie en verzamel de juiste mensen om je heen! Zoek dus ook blockchain solution experts!  Ik hoor graag wat je uitdagingen zijn en welke ideeën je tegenkomt. Het is namelijk niet of je er mee te maken gaat krijgen maar wanneer en in welke vorm.