Inspirerend leiderschap

Hoe bouw je een succesvol team met volledig onderling vertrouwen? Een veilige plek voor persoonlijke groei en zodoende dus groei voor de organisatie?

Een belangrijk aspect van een organisatie is de cohesie tussen de werknemers. Hoe gaan de werknemers met elkaar om. Wat zijn de kernwaarde die de organisatie uitdraagt en ook echt naar leeft.

Nu is de mens een aardig complex onderwerp en vooral de groepsdynamiek van de mens. Nu ben ik al mijn hele leven geïnteresseerd in wat de mens drijft en heb hier meters aan boeken over gelezen, de theorien eigen gemaakt en aangepast naar mijn realiteit. 

Gaandeweg heb ik  een aantal basisprincipes en tools ontwikkeld voor als je een team of meerdere teams moet gaan leiden. In mijn geval gaat het veelal om Commerciële Teams , maar basisprincipes werken cross company. Je moet wel de energie in de gaten houden van de afdeling. Hier geef ik je een kijkje in mijn ideeën 

The Fun Room 

Stel je voor; je komt voor het eerst op de afdeling van je nieuwe team. De sfeer is gematigd en er heerst een bepaalde onduidelijkheid. Wat doe je dan?

Een tactiek die ik toepas is dan een piek staat te creëren op de afdeling. Ik begin met het adresseren van directe in het oog springende problemen.  Want onthoud : jij bent hier voor het eerst en jij ziet de dingen door een verse blik! Dit is heel waardevol!

Context

Nu begin ik met het reframen van hoe de toekomst er uit gaat zien. En ik geef de ruimte waar het team samenwerkt een naam; bijvoorbeeld FUN ROOM! Iedere naam werkt als die maar toegespitst is op de aard van de werkzaamheden van het team. Dus bijvoorbeeld een marketing afdeling: De Cockpit ! Of bijvoorbeeld de Technische afdeling: The Mandalorian 😉 

Inrichten

Nu je de ruimte een nieuwe context hebt gegeven kan je samen met het team, De “Nieuwe” ruimte opnieuw gaan inrichten. Dit bedoel ik dan wel letterlijk als figuurlijk.

Bij de FUN ROOM is er een extra voordeel. Doordat er altijd een bepaalde vorm van vrolijkheid of positiviteit wordt gesuggereerd, kan je als manager heel snel oppikken als er iets niet in de haak is. Hier kan je dan direct de nodige actie op ondernemen. 

Doen wat je zegt en zeggen wat je doet 

Nakomen wat je belooft is een van de allerbelangrijkste grondbeginselen voor vertrouwen van mensen onder elkaar.  En zeggen wat je doet zorgt voor transparantie voor iedereen en dat bouwt direct weer aan de geloofwaardigheid. 

Hoge mate van vertrouwen werkt als een soort pokon voor de business. Je team en jijzelf ook willen meer voor elkaar doen en elkaar helpen om het gezamenlijke doel te bereiken. Een mens is een bijzonder wezen, het doet namelijk vaak meer voor mensen waar hij/zij van houd dan dat het voor zichzelf zou doen. Dus wees goed voor elkaar.

Het is altijd een teamprestatie

Omdat je een hoge mate van vertrouwen hebt gebouwd binnen de context van het team is de zegel op het vertrouwen, het vieren van de team prestaties. 

Dit is een ogenschijnlijk makkelijk idee, maar vaak moeilijker om daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen. Een mens heeft namelijk ook persoonlijke doelen en een ego die ook waardering wil.  

Vaak bij organisaties waar het in eerste instantie gedreven was op persoonlijk gewin zal je het lastigste de verandering plaats kunnen laten vinden. Maar als de vorige twee stappen goed zijn ingezet zou deze door de groepsdruk mee moeten bewegen. Het valt immers direct op als iemand in het team op zijn eigen borst begint te kloppen. Ga hier direct over in gesprek. Betrek deze persoon in je doel en maak hem of haar deelgenoot van het uiteindelijke doel. Hiermee creëer je dat de ego van de persoon in kwestie voldoening kan halen uit het eindresultaat.

Er is geen 1 manier

Er zijn heel veel verschillende manieren om High Trust Teams te bouwen en allemaal draait het om het bouwen aan vertrouwen. In elkaar, de organisatie en de toekomst van beide. 

Neem het komplete eigenaarschap op je van die driehoek en je stapt direct in je persoonlijke leiderschapspositie.

Conclusie 

Team building en vertrouwen creëren binnen teams is altijd maatwerk en er zijn talloze tools en methodieken om dit te bewerkstelligen. Mijn tip zal als laatste zijn; blijf testen wat werkt. Werkt het niet pas het dan aan. 

Neem eigenaarschap over je verantwoordelijkheden en je positie en leidt de weg.

Voor meer verdieping van de verschillende concepten, neem contact op.