Authentiek leiderschap begint bij bescheidenheid, service en een verlangen naar het uiteindelijke doel. Om te kunnen leiden moet je volgen wat er gebeurt.

Om te kunnen leiden moet je volgen wat er gebeurt. Wie zijn de mensen die je leiding nodig hebben? Wat is het gezamenlijk belang? En natuurlijk waarom? Authentiek leiderschap begint bij bescheidenheid, service en een verlangen naar het uiteindelijke doel.

Wie is een leider?

Het is niet moeilijk te zien als je naar de volgende definitie kijkt:

Leiderschap

Leiderschap is een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de desbetreffende groep, maar dit is geen vereiste.

Denk aan moeders en vaders bijvoorbeeld of denk aan jezelf, waar heb jij leiderschap over? Je kan denken aan je sportclub of je vriendenclub, als je goed kijkt kan je leiderschap zien. In veel gevallen zie je leiderschap overgaan van de een naar de ander, situationeel afhankelijk leiderschap. Dit zie je ook terug komen in films, daar waar iemand eerst een verlegen nerd is, bloeit ze ineens op tot een leider in een specifieke situatie waar haar expertise benodigd is.

Wat is het gezamenlijk belang?

Elk onderzoek begint met het defineren van de uitdaging. Waar wringt de schoen? Wat is het doel? Wat is de mening van de groep? Een leider ziet dit vanuit een sterk gevormde opinie en leid vanuit een verlangen om dit gezamenlijke doel te bereiken. Ze weet bijna instinctief hoe ze het probleem kan defineren en adresseren.

Vooraan staan in het heetst van de strijd. De kar helpen trekken, met de handen in de modder. Het gezamenlijk belang leven tot in de tenen. Staan voor het grotere doel en de last dragen voor de verantwoordelijkheid van de gene die volgen.

Waarom?

Waarom is er leiderschap nodig? Is het wel nodig? Leiders zijn net zo nodig als dat mensen een doel nodig hebben in het leven. De leider is het vleesgeworden metafoor van het gezamenlijke doel. Het toppunt van het verlangen het doel te bereiken.

Elke uitdaging komt uiteindelijk voor een punt te staan dat het, al niet deels, opgelost moet worden en onder controle gehouden door het systeem waar de leider zich in begeeft. Vooruitgang is wat we als mensen willen, welke kant dat op is word bepaald door de groep en de leider spreekt die kant op met de meeste congruentie.

Authentiek leiderschap begint bij bescheidenheid, service en een verlangen naar het uiteindelijke doel.